I forsommeren 2020 gennemførte Dansk Folkeoplysnings Samråd og Nordic School of Arts and Health 'Danmark Fortæller' som et virtuelt pilotprojekt. Nu arbejder vi på at udbrede det til hele landet, både fysisk og virtuelt.
Danmark Fortæller bygger på den folkeoplysende tradition om det levende ord og Grundtvigs ideer om, at man ikke kan sætte regler op for det ideelle menneskeliv, men at man først ser det, efterhånden som livet udvikler sig.
Det kombinerer projektet med oprindelige folks tilgang til storytelling. Mange oprindelige folk har en fortælletradition, hvor tilhørerne ikke bedømmer historien og fortælleren, men svarer med en anden fortælling.
I pilotversionen af Danmark Fortæller mødtes 20 mennesker virtuelt fem gange. De fleste af de 20 mennesker kendte ikke hinanden i forvejen. Hvert møde blev gennemført i rytmen plenum-gruppe-plenum-gruppe.
Plenummøderne havde Jens Larsen og Cæcilie Carlsen fra Nordic School of Arts and Health som hovedværter.
Efter første plenum fordelte deltagerne sig i grupper med 4-5 personer i hver. I grupperne fik hver deltager tre minutter til at fortælle en historie fra sit liv, som belyste et bestemt tema – f.eks. den første kærlighed. Hver gruppe havde en fortællevært, der deltog med sin egen fortælling, men som også var blevet forberedt i at facilitere udvekslingen af fortællinger.
Efter hver fortælling kunne de andre kommentere, men ikke med kritik og opposition. Grundideen er, at de øvrige deltagere skal hjælpe med at gøre historien bedre som fortælling eller bygge videre med deres egen fortælling.
Efterfølgende rapporterede grupperne tilbage i plenum og mødtes til sidste i grupperne igen.
SAMARBEJDE MED NØRREBROS TEATER OG NATIONALMUSEET
På baggrund af erfaringerne fra pilotprojektet arrangerer Danmark Fortæller fortællemøder med corona som tema. Fortællingerne vil indgå i Annika Aakjærs og Thomas Korsgaards arbejde teaterstykke til Nørrebros Teater - og i Nationalmuseets samling af corona-historier.
Nørrebro Teater, Nationalmuseet og Danmark Fortæller går sammen om at skabe en storstilet forestilling på baggrund af danskernes dagbøger og oplevelser under corona-nedlukningen. Da Nørrebro Teater erfarede, at Nationalmuseet var i færd med at indsamle hverdagsberetninger under titlen Dage med corona, fik de idéen til at dokumentere den historiske situation i form af en nyskreven komedie med titlen SAMMEN HVER FOR SIG. Forestillingen bliver baseret på danskernes egne fortællinger fra en virkelighed med corona, og sættes i musik og bearbejdes til scenen af musiker og sangerinde Annika Aakjær og forfatter Thomas Korsgaard. ”SAMMEN HVER FOR SIG er en enestående mulighed for at involvere publikum fra den spæde ide til den endelige forestilling og rent faktisk skabe en komedie med hele Danmark som medforfattere. Men det er også et unikt samarbejde, der baner vejen for en nyskrevet og aktuel samtidskomedie, der får et liv uden for teaterscenen,” fortæller Nørrebro Teaters direktør Mette Wolf.
”Lige nu lever vi i en meget speciel tid, hvor corona-epidemien har vendt op og ned på verden. Det er en historisk tid, som vi på Nationalmuseet dokumenterer løbende sammen med danskerne. Vi indsamler hverdagsberetninger på mange forskellige måder – også sammen med Nørrebro Teater og Danmark Fortæller. Jeg håber, at rigtig mange vil tage imod invitationen til at skrive danmarkshistorie om hverdagen med corona sammen med os. Alle har mulighed for at blive en del af den fremtidige nationale hukommelse i teaterforestillinger og på museets arkiver”, siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.
Fonde sikrer udvikling.
Med midler fra Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond sætter Nørrebro Teater nu det storstilede udviklingsarbejde i gang. Nørrebro Teater og Nationalmuseet indsamler via deres formidlingskanaler, ambassadører og platforme beretninger, der samtidig vil blive tilbudt at indgå i Nationalmuseets samling. Med til at indsamle danskernes fortællinger er også Danmark Fortæller, som er et samarbejde mellem Dansk Folkeoplysnings Samråd og Nordic School of Arts and Health. I løbet af næste år udvides processen med live streamede readings, og i juni 2021 inviterer teatret til en reading, hvor publikum vil blive præsenteret for de første dele af manuskriptet. Den endelige forestilling har premiere på Nørrebro Teater i sæson 2022-23.
Oprindeligt skulle Danmark Fortæller have foregået i fysisk samvær, men på grund af coronaen endte det på en virtuel platform.
”Sociale fællesskaber er en bærende værdi for folkeoplysningen. Corona-krisen forhindrer mange af de fysiske fællesskaber, men det bør ikke stoppe vores mulighed for at mødes om fælles interesser,” siger Carolina Maier, sekretariatsleder DFS.
Man kunne have frygtet, at det ødelagde intimiteten, men sådan oplevede deltagerne det ikke.
”Det er en gave at mødes, men det var skønt at opleve, at man også kan skabe et godt rum for fortællinger virtuelt. Det kan faktisk noget specielt. Nogle gange er man mere blufærdig, når man er fysisk samlet. Omvendt kan man føle sig i en ”safe zone” bag skærmen. Jeg oplevede, at der skete noget mærkværdigt, som ikke var mindre intimt,” fortæller Søren Børsting.
Astrid Søe havde samme erfaring: ”På computeren bliver der en anden lydhørhed over for den, der fortæller. Der opstår et stille og respektfuldt fortællerum, nærmest en slags andægtighed.”
Tekst og forfatter er Dansk Folkeoplysnings Samråd.
"Nørrebro Teater har i forbindelse med forestillingen SAMMEN HVER FOR SIG arbejdet sammen med Danmark Fortæller ( DFS og Nordic School of Arts and Health.) Under coronaen har NBT og Nationalmuseet indsamlet coronafortællinger på tværs af landet. Disse fortællinger indgår som en del af manuskriptet i den endelige forestilling og omsættes blandt andet til sange af Thomas Buttenschøn. Det har været vigtigt for projektet, at de indsamlede fortællinger dækker et bredt udsnit af Danmark, hvad angår alder, baggrunde og demografi. Samtidig er det også afgørende, at fortællingerne er fortalt i et trygt og tillidsfuldt rum, så fortællingerne er ærlige og sandfærdige billeder af et nedlukket Danmark. Dette arbejde har Danmark Fortæller / NSAH leveret med høj professionalisme. De har haft blik for bredden og har evnet at skabe de rette rammer for, at vi i dag står med 100 fortællinger, der på rørende og ærlig vis er vidnedsbyrd om et anderledes Danmark. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Danmark Fortæller / NSAH som en konstruktiv, innovativ, inspirerende og loyal samarbejdspartner, der holder hvad de lover - og oveni det præsterer langt mere, end vi havde turdet drømme om."
Med venlige hilsner,
Mette Wolf Teaterdirektør, Nørrebro Teater